یکی از اصطلاحات پرکاربرد در دنیای ارزهای دیجیتال، گس فی است گس فی به کارمزدی اطلاق میشود که هنگام انتقال ارزهای دیجیتال یا ثبت ان اف تی باید پرداخت شود تا تراکنش در شبکه ثبت و تایید گردد. میزان گس بستگی به ترافیک شبکه دارد و ممکن است در برخی ساعات افزایش یابد. بنابراین سرمایهگذاران باید به هنگام معامله، میزان گس را در شبکه های مختلف مدنظر قرار دهند. گس فی به معنای کارمزد شبکه می باشد. گس در معاملات دیجیتالی به کارمزدهایی گفته می شود که کاربران باید برای انجام تراکنش در شبکههای بلاکچین مانند اتریوم پرداخت کنند. همانطور که برای حرکت خودرو نیاز به سوخت داریم، در شبکههای بلاکچین نیز برای اجرای قراردادهای هوشمند پرداخت گس الزامی است. پرداخت گس برای انجام تراکنش ها در شبکه های بلاکچین ضروری می باشد.
هزینه های گس فی در شبکه اتریوم به فاکتورهای زیادی بستگی دارند که می توانند در طول زمان تغییر کنند. برای کاهش هزینههای تراکنش، نظارت مداوم بر وضعیت شبکه و استفاده از یک سری راهکارها میتواند مفید باشد. بهتر است که همواره با توجه به شرایط فعلی شبکه و در نظر گرفتن نیاز خود، راهکارهای مناسبی را جهت کاهش هزینههای گس در شبکه اتریوم انتخاب کنید. حتما در این زمینه با افراد متخصص در زمینه معاملات ارز دیجیتال، مشورت نمایید. از جمله این راهکارها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
انتخاب زمان مناسب برای انجام تراکنش (انتخاب ساعات کمترافیک در شبانه روز)
انجام همزمان تراکنشهای مشابه در شبکه
استفاده از برنامههای غیرمتمرکز (Yearns V2 Vaults و KeeperDA) جهت انجام تراکنش ها به صورت یکجا
استفاده از شبکههای L2 مثل Optimism
در حال حاضر هیچ گونه محدودیتی برای استفاده از لندتک وجود ندارد. با این حال بیشتر متقاضیانی که از این بستر استفاده می کنند، مردم عادی هستند که سطح درآمد بالایی ندارند. بیشتر اوقات وام های اعطایی در این بستر، برای رفع نیازهایی مانند خرید کالا، خودرو، رهن، اجاره مسکن و... مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این بیشتر کسب و کارهای کوچک و نوپا نیز، در دسته مخاطبین اصلی لندتک قرار خواهند گرفت. دسته دوم مخاطبین لندتک را وام دهندگان تشکیل می دهند که از این طریق سرمایه گذاری امن و مطمئن خواهند داشت. این افراد به دلیل وجود سرمایه محدود نمی توانند سرمایه گذاری های بزرگ را تجربه کنند. به همین دلیل از بستر لندتک برای افزایش سرمایه استفاده می کنند.
یکی از مهمترین سوالات کاربران در رابطه با این است که کدام شبکه ها از کمترین میزان گس فی برخوردار هستند. در ادامه به مقایسه هزینه تراکنش در شبکه های مختلف می پردازیم:
شبکه اتریوم (ERC20)
هزینه تراکنش در شبکه اتریوم بستگی به اندازه آن و میزان تقاضا دارد. برای انجام تراکنش در این شبکه باید مقداری ETH وجود داشته باشد. همزمان با افزایش ترافیک، کارمزد اتریوم نیز بیشتر میشود. متوسط هزینه تراکنش در شبکه اتریوم حدود 30 دلار است، اما با در نظر گرفتن یک سری شرایط میتواند تا چند صد دلار هم افزایش یابد.
شبکه پالیگان (Polygon)
در شبکه پالیگان، هزینه تراکنشها معمولا با واحد اندازهگیری "متیک" (mT) محاسبه میشود. هزینه تراکنش در این شبکه بسته به شرایط و میزان تقاضا متغیر است. به طور کلی، هزینه تراکنشها در شبکه پالیگان نسبتا پایین و مقرون به صرفه است. برای مثال، هزینه انجام یک تراکنش ساده معمولا در حدود ۰.۰۰۱ متیک است. البته دقت کنید که این مقدار ممکن است با تغییر قیمت رمزارز پالیگان و شرایط شبکه تغییر کند.
شبکه ترون (TRC 20)
شبکه ترون (Tron)، یک بلاکچین است که برای تبادل داراییهای دیجیتال و توسعه برنامههای قرارداد هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد. شبکه ترون، قادر است بیش از 2100 تراکنش در ثانیه را با سرعت بالا پشتیبانی نماید. یکی از مهمترین ویژگی های شبکه ترون این است که هزینه انتقال توکن TRX در آن صفر می باشد. کاربران میتوانند بدون پرداخت هزینه، توکنهای TRX را به سهولت منتقل کنند. اما، در برخی موارد مانند برداشت ترون از صرافیها یا استفاده از برخی سرویسها، کاربران ناچار به پرداخت هزینههای کارمزد می باشند.
شبکه بیت کوین (OMNI)
میزان گس فی در شبکه بیتکوین بر اساس مکانیزمی به نام "تایید تراکنش" مشخص میشود. این مکانیزم به معنای پیشنهاد کارمزد برای تایید تراکنشها توسط ماینرها است. کاربران میتوانند به هنگام ایجاد تراکنش، میزان کارمزد مورد نظر خود را تعیین کنند. میزان کارمزد بالاتر منجر به تایید سریعتر تراکنش میشود. بنابراین، هزینه کارمزد در شبکه بیت کوین اومنی متغیر است. گس فی بسته به میزان پیشنهاد کارمزد توسط کاربران و وضعیت شبکه بیتکوین، میتواند متفاوت باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله به طور خلاصه به مفهوم گس فی و نقش آن در معاملات ارز دیجیتال پرداختیم. یکی از مهمترین اقداماتی که کاربران باید انجام دهند، مقایسه هزینه های تراکنش در شبکه های مختلف می باشد. با در نظر گرفتن این مورد مهم، کاربران قادر خواهند بود تا با انتخاب بهترین شبکه جهت انجام معاملات خود تصمیم گیری نمایند.